Blog Detail

Hoe een uitgever van kookboeken mijn taalhart sneller doet slaan?

12 apr 16
Vertalingen Inez
,
No Comments

Koken is één van mijn 3 grote passies. De liefde voor het koken werd me met de paplepel ingegeven. Mijn moeder deed niets liever dan in de potten roeren en mijn jeugdherinneringen zijn doorspekt met hemelse geuren en dampende stoofschotels. En omdat de appel niet ver van de boom valt, haalde ik als zoetebek enkele jaren geleden het certificaat ‘patissier’ aan Hotelschool Spermalie. Ik kreeg de kookmicrobe toen nog harder te pakken en volgde het eerste jaar van de opleiding tot kok en recent de modules 1 (en in september 2) van Vegetarisch Koken.

12794474_1579182419074708_2695470663022693304_n

“Kookboeken redigeren en vertalen vind ik heerlijk om te doen.”

Kookboeken om van te snoepen

Geen wonder dat ik kookboeken redigeren en vertalen heerlijk vind om te doen. Ik spreek de taal van chefs, foodies én hobbykoks en ik doe niets liever dan nieuwe recepten uitproberen. Daarom maakte ik vorig jaar een vreugdesprong toen ik de redactie in handen kreeg van het laatste boek van Pascale Naessens: Puur eten dat je gelukkig maakt 2. Voor mij synoniem voor ‘Twee weken watertanden langs de waterkant’. Daarom geef ik het volmondig toe, uitgevers van kookboeken mogen mij A.L.T.I.J.D. bellen 🙂 Zoals Uitgeverij Atlas Contact, bijvoorbeeld. Op 24 maart verscheen hun gloednieuwe kookboek De Real Meal Revolutie.

What’s the Real Meal Deal?

Via Facebook zocht Atlas Contact 200 kooklustigen om in maart volgens de principes van hun boek te eten – me, me, me! Het idee achter the Real Meal Deal: diëten zijn geen oplossing voor onze gezondheidsproblemen. We moeten onze levensstijl aanpassen en weer écht gaan eten: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Enkele jaren geleden leefde ik een half jaar volgens de principes van De Voedselzandloper van Kris Verburgh. De regels van de uitdaging klonken mij dus bekend in de oren en ik had zin om de draad weer op te nemen waar ik hem (voor een operatie) had laten vallen.

12803225_1118378664859491_4525931683725161372_n

Vaarwel fruit en brood

Het verdict na mijn Real Meal Challenge? De principes zijn gemakkelijk en helder, maar de toepassing vraagt om een sterk engagement. Vooral fruit van het menu schrappen viel mij zwaar. Maar ook brood miste ik. Ik bak en eet dolgraag zelfgebakken brood – die bedwelmende geuren – en koos voor een typisch Vlaams compromis. Op weekdagen verban ik brood uit mijn keuken. Tijdens het weekend geniet ik met volle teugen van ‘het kruim’ van mijn zelfgebakken broodjes. Pasta, aardappelen en rijst aan de kant laten staan kost me geen moeite.

Ontbijt voor kampioenen

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en dat voel je tijdens dit programma. Ontbijtrecepten met eieren vind ik persoonlijk nogal zwaar. Daarom reserveer ik die voor de lunch. Mijn persoonlijke ontbijttopper? De gerookte makreel met avocado en citroen. Heerlijk licht en lekker. Mijn favoriete maaltijdrecept? Dat is een nek-aan-nekrace tussen de saucijzen – braadworst voor de Vlamingen – met bloemkoolpuree en de heerlijk smeuïge courgette-knoflookgratin. Om duimen en vingers af te likken, zo lekker.

 

PS Bedankt voor de heerlijke ervaring, Uitgeverij Atlas Contact. Ik Real Meal verder en willen jullie een Vlaamse versie uitbrengen, dan sta ik paraat.

Leave A Comment